Over ons

Veehouders lossen gladheid op

De beste oplossingen komen uit de praktijk. Twee veehouders bedachten samen hoe ze het probleem van gladde stalvloeren konden aanpakken. Door te kijken, na te denken, te proberen en door te zetten. En natuurlijk door boerenslimheid te gebruiken. Resultaat is een product waar ze tal van collega’s blij mee maken.

 

Het ontstaan van Cowrubber

Veehouder Piet Lekkerkerker uit Giekerk (Fr.) installeerde enkele jaren geleden een rubbervloer in zijn ligboxstal. Hij gebruikte hiervoor transportbanden uit de mijnbouw. “Ik was er van overtuigd dat dit materiaal goed voor de klauwen zou zijn. Bovendien waren de ‘mijnbanden’ relatief goedkoop.”

De praktijk was weerbarstiger. De vloeren bleken toch te glad, het kostte zelfs enkele koeien. “Uit pure frustratie heb ik ze er toen weer uitgehaald.” Maar het idee liet Lekkerkerker niet los. Hij bleef zoeken naar een methode om deze rubbervloeren op te ruwen.

En toen kwam hij in contact met collega-veehouder en techniekliefhebber Herman Ebbers uit Dedemsvaart. Het klikte tussen beide mannen en na een aantal maanden experimenteren vonden ze de juiste techniek en het juiste profiel. Cowrubber was geboren.

Ons team

Arjan Lekkerkerker

Na een studie aan Van Hall Larenstein Leeuwarden verantwoordelijk voor de fabricage en installatie van Cowrubber.
Telefoon: 06 291 15 117

Piet Lekkerkerker

Melkt in Giekerk (Fr.) met zijn vrouw en zoon 200 koeien.
Binnen Cowrubber verzorgt Piet het eerste klantcontact.
Telefoon: 06 302 84 280

Nieuws

 • Rundvee & Mechanisatie Vakdagen (RMV) Hardenberg

  Rundvee & Mechanisatie Vakdagen (RMV) Hardenberg

  Op 30 en 31 oktober en 1 November 2018 staan wij op de Rundvee & Mechanisatie Vakdagen (RMV) in Hardenberg. Ons standnummer: 627.

  Rundvee & Mechanisatie Vakdagen (RMV) Hardenberg is dé ontmoetingsplek voor de complete rundveehouderij, akkerbouw- en loonwerkbranche. Deze vakbeurs is de plek om kennis te maken met de nieuwste landbouwmachines en producten.

 • Veehouder lost gladheid mijnbandvloer op

  Veehouder lost gladheid mijnbandvloer op

  15-07-2013
  Bron: Melkvee.nl

  Stalvloeren van oude rubberen mijnbouwbanden zijn goedkoop en klauwbevorderend, maar helaas te glad, ervoer melkveehouder Piet Lekkerkerker. Een goede opruwmethode was niet te vinden, dus ontwikkelde hij samen met collega Herman Ebbers een eigen machine.

  Vier jaar geleden liet Piet Lekkerkerker uit Giekerk in zijn melkveestal een rubbervloer aanleggen van oude transportbanden uit de mijnbouw. Het beviel in veel opzichten, maar bleek wel veel te glad. Uit frustratie gooide hij het rubber er twee jaar geleden weer uit en liet zijn koeien op de dichte betonvloer lopen. „Ik heb overal gezocht naar een oplossing en bij verschillende veehouders gekeken die hadden geprobeerd om het op ruwen. Maar het was nergens goed gelukt.”

  Toch liet het hem niet los en startte hij, samen met collega en techniek-liefhebber Herman Ebbers uit Dedemsvaart, experimenten met verschillende slijpschijven, messen en machines.

  Machine

  Twee maanden geleden leek de juiste vorm te zijn gevonden, en werd het rubber opnieuw in de stal voor 140 melkkoeien aangebracht. Het bevalt nu uitstekend, vertelt Lekkerkerker. „Ze lopen, vechten en rennen alsof ze in de wei zijn.” Hij maakte een filmpje van de dieren op de nieuwe vloer, dat hier te vinden is.

  Over de werking van hun nieuwe machine wil hij nog weinig kwijt. Wel vertelt hij dat van de verschillende patronen die ze probeerden, de ruit het meest effectief blijkt. „Het rubber kan nu goed worden ingedrukt, omdat het bij de sleuven aan alle kanten kan uitzetten. Daardoor wordt het bij het lopen als het ware zacht.”

  Mijnbanden

  De mijnbanden die voor stalvloeren worden gebruikt, zijn afgekeurde rubberen transportbanden uit de mijnbouwsector van zo’n 25 meter lang, 2 a 3 meterbreed en 3 a 4 centimeter dik. In de onderste centimeter zijn tientallen staalkabels verwerkt, wat het materiaal erg sterk maakt. Door het gewicht kunnen de banden zonder extra bevestiging op de vloer worden gelegd, vertelt Lekkerkerker. Het voordeel ten opzichte van een gangbare rubberen vloer is met name de prijs, die hij op de helft schat. De veehouders willen met hun machine ‘de boer op’, onder de naam Cowrubber. Hoeveel het opruwen zal kosten, kunnen ze nog niet zeggen. Maar duur zal het niet worden, verzekert hij.

  Tekst: José Bongen

Cowrubber

De welzijnsvloer voor koe en boer

06 302 84 280

Neem vrijblijvend contact op